Meer over verschillende soorten leningen
Ben jij al bekend met leningen. Veel mensen maken gebruik van een lening. Een lening zorgt ervoor dat je makkelijker voorzien wordt van bepaalde bedragen, waardoor je bijvoorbeeld aankopen kunt doen. Wanneer je bijvoorbeeld een nieuwe grote aankoop wilt doen, is het wel zo handig als je hier het nodige geld voor hebt. Je kunt dan kiezen om gebruik te maken van een lening. Alleen welke lening is hierbij dan handig? En komt hier het financieel management bij kijken? Hieronder lees je meer over de verschillende soorten leningen!

Wat is een lening?

Door middel van een lening word je voorzien van bepaalde kosten. Deze kosten kunnen maandelijks uitbetaald worden, maar kunnen daarnaast ook in een keer uitbetaald worden. Wanneer het geld uitbetaald is, moeten deze kosten ook terugbetaald worden. Wanneer deze terugbetaald worden, moet dit gedaan worden met rente. Het geld moet maandelijks terugbetaald worden, maar kan daarnaast ook sneller afgelost worden. Dit gaat allemaal in overleg en wordt voor ieder persoonlijke vastgesteld.

Lening 1: Persoonlijke lening

Als eerste heb je de persoonlijke lening. Veel mensen denken bij de aanschaf van bijvoorbeeld een auto aan het hebben van een persoonlijke lening. Je kunt dan een persoonlijke lening aanvragen. De persoonlijke lening wordt gebruikt bij een grote investering als het kopen van een auto of een verbouwing, maar daarnaast wordt het ook gebruikt om schulden te handhaven of bepaalde nood kosten te dekken. 

Lening 2: Doorlopend krediet

Ook kun je de keuze maken om een doorlopend krediet te gebruiken. Hierbij krijg je te maken met een kredietlimiet, waarmee je naar behoefte geld op kunt nemen. Over het geld wat je uiteindelijk wel opneemt, moet je rente betalen. Deze rente geldt alleen voor het geld wat je daadwerkelijk geleend hebt. Ook betaal je hierbij maandelijkse aflossing van het geleende geld. 

Lening 3: Kopen op afbetaling

Ook kun je de keuze maken om te kopen op afbetaling. Hierbij ga je in koopovereenkomst met een andere partij. Je kunt door middel van het kopen op afbetaling een product kopen, waarbij je deze door middel van betalingen in termijnen kunt afbetalen. De koper wordt wel direct eigenaar van het product, maar moet de kosten natuurlijk wel voorzien. Alleen op het moment dat er sprake is van een eigendomsvoorbehoud, is de koper niet direct eigenaar.

Lening 4: Leasen

Ook kiezen mensen ervoor om te gaan leasen. Wellicht ken je het leasen wel door middel van het leasen van een bedrijfsauto. Leasen is een financieringsvorm die in veel gevallen gebruikt wordt bij bedrijfsmiddelen. Hierbij kun je denken aan bedrijfsauto’s, maar ook computers en kopieerapparaten worden geleased. Een leasemaatschappij financiert het bedrijfsmiddel. Het is dan de bedoeling dat je het bedrag maandelijks terugbetaalt voor het gebruik hiervan. Wanneer je bijvoorbeeld de keuze maakt om een auto te leasen hoef je niet bang te zijn voor de kosten van reparatie. Hierbij draait de leasemaatschappij op voor deze kosten. Jij bent in principe maandelijks kosten kwijt om in de auto te rijden, maar ben verder niet verantwoordelijk voor andere kosten. Voor veel mensen een fijne en handige oplossing.
Terug naar overzicht