Financieel management

Financieel management

Financieel management is één van de verschillende aftakkingen binnen het managementberoep. De focus ligt hier op het financiële of administratieve aspect van een organisatie.

Financieel manager

Financieel manager is het beroep dat aansluit bij financieel management. Dit is iemand die dagelijks leiding geeft aan de financiële afdeling van grote of middelgrote organisaties. Een financieel manager is verantwoordelijk voor salaris- en financiële administratie. Deze persoon moet dus te vertrouwen zijn als het gaat om het volledig vastleggen van de bedrijfsadministratie. Daarnaast is een financieel manager verantwoordelijk voor verschillende administratieve processen. Andere werkzaamheden die bij een financieel manager horen zijn onder andere:

Extra leestip: Het aanschaffen van schoollaptops

Hoe word je financieel manager en waar kom je te werken?

Om financieel manager te worden heb je minimaal een HBO-opleiding nodig. Opleidingen die hier vooral bij aansluiten zijn HEAO Bedrijfseconomie en PSD. Een bachelor diploma kan voor de functie van financieel manager al genoeg zijn, maar uiteraard is het ook mogelijk om je middels een master studie nog verder op te werken. Logische vervolgopleidingen voor de opleiding SPD zijn belastingadviesopleidingen, controllersopleidingen en accountantsopleidingen.

Als je vervolgens bent afgestudeerd als financieel manager is de kans aanwezig dat je komt te werken voor grote organisaties. Vaak is dit in de rol van hoofd administratie. Ook is het bijvoorbeeld mogelijk terecht te komen bij een accountants- of administratiekantoor. Een voorbeeld van een financieel management kantoor is Denker.

Terug naar overzicht