Duurzaam PLA filament, de voor- en nadelen

Duurzaam PLA filament, de voor- en nadelen

Voor degenen die het stiekem nog niet wisten: 3D printen is een proces waarbij een digitaal model in een tastbaar, solide, driedimensionaal object wordt omgezet. Dit gebeurd meestal door vele opeenvolgende, dunne lagen van een materiaal aan te brengen. Dit materiaal is vaak PLA filament.
 
PLA filament is verreweg het populairste materiaal dat bij desktop FDM 3D printen wordt gebruikt. Dit met een goede reden: het is gemakkelijk te gebruiken, veilig, betaalbaar en wordt in een breed scala aan composieten geleverd. Waardoor het ideaal is voor (bijna) elke toepassing die jij ervoor zou kunnen bedenken.

Wat is PLA filament en wat is het belangrijkste voordeel ervan?

PLA is een afkorting die voor Polylactic Acid staat. Het is een thermoplastisch polymeer dat van hernieuwbare bronnen is afgeleid, en dan met name maïszetmeel of suikerriet. Hierdoor onderscheidt het materiaal zich van alle andere veel gebruikte kunststoffen. Want die worden door de destillatie en polymerisatie van niet-hernieuwbare aardoliereserves verkregen.
 
PLA wordt vanwege haar organische oorsprong als behoorlijk biologisch afbreekbaar beschouwd. Dit betekent dat het uiteindelijk door natuurlijk voorkomende micro-organismen (zoals bacteriën en schimmels) afgebroken zal worden.
 
Het duurt echter redelijk lang om te ontbinden. Onder ideale compost omstandigheden duurt het drie maanden voordat het PLA plastic afgebroken is. Andere thermoplastische materialen (zoals polypropeen en teflon) kunnen daarentegen soms wel tot duizend jaar nodig hebben om te ontbinden. Daardoor is PLA absoluut veel milieuvriendelijker te noemen!

Wat zijn de andere voordelen van PLA?

Er zijn daarnaast nog veel meer voordelen aan het 3D printen met PLA filament.
 
Je kunt er vrij eenvoudig mee printen: PLA is super makkelijk om mee te printen, want vrijwel alle 3D printers kunnen met  dit materiaal printen. Dat komt omdat PLA relatief lage temperaturen in vergelijking met andere printmaterialen vereist. Plus de nabewerking is ook behoorlijk eenvoudig door middel van een beetje schuren en bijsnijden.
 
Het is vrij goedkoop: PLA is behoorlijk betaalbaar in vergelijking met andere, meer gespecialiseerde printmaterialen, zoals nylon of polycarbonaat. Het is zo dus ideaal voor projecten met een beperkt budget.
 
Het Is in een breed scala aan kleuren en opties verkrijgbaar: PLA filament is in zeer veel verschillende tinten verkrijgbaar omdat het makkelijk te pigmenteren is. Fabrikanten hebben dit filament dan ook in bijna elke denkbare kleur vervaardigd. Bovendien zijn er veel speciale materiaal combo’s beschikbaar.
 
Het is niet-toxisch en geeft vrijwel geen dampen af. PLA is niet-toxisch als er geen schadelijke additieven aan toegevoegd zijn. Hoewel PLA wel wat dampen kan afgeven wanneer deze wordt gesmolten, is er bijna geen geur en is het veel minder schadelijk dan bij bijvoorbeeld ABS kunststof.

Wat zijn enkele nadelen van PLA filament?

Hoewel het gebruik van PLA filament tal van voordelen kent ten opzichte van andere opties, heeft het materiaal een aantal nadelen.
 
Het is slecht tegen hoge temperaturen bestand: PLA filament heeft de neiging om te vervormen of te smelten wanneer er (veel) warmte wordt toegepast. Daardoor is het onpraktisch voor onderdelen die hittebestendig moeten zijn.
 
Het is bros en relatief zwak: PLA is ook minder stevig dan ABS of PETG kunststof. Waardoor het beter voor esthetisch dan voor mechanisch gebruik is. Bovendien is PLA niet voedselveilig en vrij bros van aard, waardoor het vatbaarder is voor breuken onder spanning. En het is ook niet goed tegen de blootstelling aan chemicaliën bestand.

Kortom

PLA filament is een gebruiksvriendelijk materiaal voor bijna iedereen die net aan hun 3D print avontuur begint. Er kan al bij lage temperaturen mee worden geprint. En het kan betaalbaar aangeschaft worden.
 
PLA vertoont echter een lage hittebestendigheid in vergelijking met andere 3D printmaterialen en biedt slechts een middelmatige sterkte. Onderdelen die met PLA filament samengesteld worden, zijn daardoor enkel voor minder veeleisende toepassingen geschikt.
 
Maar het is ondanks dat een geweldig materiaal voor onder meer visuele modellen, figuren en personages, slijtvast speelgoed, plus niet-functionele prototype onderdelen.
 
Terug naar overzicht